'
Ney York Times anunță astăzi peste 30000 de cazuri de infecție cu CoronaVirus și 672 de decese. Se avansează ideea că Lombardia sau Wuhan ar putea fi depășite ca impact al pandemiei de ceea ce ne plăcea să credem că este "orașul care nu doarme niciodată". Sistemul de alertă 911 din New York s-a declarat depășit de numărul de apeluri și se discută intens despre intrarea în carantină a colosului cu mai mult de 8 milioane de locuitori.
Numărul deceselor provocate în Statele UNite de pandemia de Coronavirul a depășit 2000, iar numărul cazurilor confirmate este peste 120.000, potrivit Universității Johns Hopkins.
Octavia Mărginean-Tahiroglu este plecată din Cluj spre SUA acum 20 de ani. A lucrat mai întâi ca babysitter pentru copilul unei familii americane, dar, după un an, țara tuturor posibilităților a motivat-o să își facă o carieră. Absolventă a facultății de sociologie de la Hunter College New York, Octavia lucrează de un deceniu în administrația unor hoteluri. Acum este managerul unuia dintre hotelurilor landmark/emblemă din New York. Ani la rând Octavia a fost sprijin pentru sute de români ajunși în Big Apple în căutarea visului american.
Cum e orașul care nu doarme niciodată? Am văzut o poză pe contul tău de instagram și m-am blocat. S-a golit complet New York-ul?
Orașul care nu doarme niciodată… e gol. Omul face locul. Energia și vitalitatea sunt mute în ultimele zile iar vremea mohorâtă îi dă un aer apocaliptic. Suntem foarte puțini oameni care venim la muncă și care muncim în afaceri care sunt considerate esențiale.
Tu ce faci? Ești acasă, în izolare?! Am înțeles că aveți Garda Națională pe străzi.
Eu încă mă prezint la hotel de patru ori pe săptămână. Muncim toți cu program redus sau în șomaj tehnic. Soțul meu muncește de acasă de mai bine de două săptămâni și e în izolare cu mama lui și fetiță noastră. Eu sunt singura care dezechilibrez zen-ul de izolare fiind expusă și ieșind din casă. NYPD încearcă să țină sub control decretul de izolare și da, verifică mașini când intră în Manhattan...dacă au permis pentru mers la muncă...și legitimează oamenii puțini care sunt pe străzi.
Metrourile încă funcționează? Ferry-boatul? Ce a rămas din vechea voastră viață?!
Metrourile, Autobuzele, Autobuzele Express, New Jersey Transit, și alte căi de transport în comun funcționează pe program normal. E important să se ofere cadrelor medicale un mod de transport eficient. Sunt goale și foarte dezolante. Viață noastră înainte de această criză era un vuiet continuu și un vortex. Nu a rămas nimic din ea deocamdată. Parcurile pentru copii sunt goale cu recomandare să nu fie folosite, toate activitățile pentru copii sunt suspendate, sălile de întreținere corporală sunt toate închise inclusiv în clădirile/complexele de lux, toate magazinele, barurile, restaurantele, muzeele, teatrele și orice altceva ce constituia viață noastră e pus pe Pause. E un sentiment absolut eliberator. Apreciez viață și familia la un alt nivel. Gătesc în fiecare zi câns stau acasă, dorm la amiază, desenez cu cretă pe terasă clădirii cu fetiță mea, pictam, desenăm, lipim, viață e magnifică deși atât de diferită de ceea ce stabilisem înainte că ar urma să fie viața mea. Soțul meu. însă, lucrează de acasă și e foarte ocupat și obosit. Cred că nu am realizat că de fapt nu avem condițîi ergonomice de muncă acasă. Nu avem scanele necesare și birou la înălțimea necesară. Așadar, din ce aud de la prieteni e foarte dificil pentru organism să lucreze de acasă.
Guvernatorul Cuomo a devenit un adevărat idol pentru locuitorii din New York, așa se aude pe aici. E adevărat?
Da. Cred că e foarte bine pregătit pentru conferințe publice, știe să ceară ce are nevoie statul nostru de la FEMA, obține ce își propune, ia inițiative fără să ceară permisiune, și într-adevăr ne dă un sentiment de un anume nivel de siguranță. Cred că e foarte bine orientat în cum balansează partea politică și cea umană. Își tatonează terenul pentru viitor și este perceput că lider.
Ești în managementul unui mare și celebru hotel, cum funcționează carantina pentru voi? Cât de radicală este izolarea?!
Deocamdată funcționează. Suntem în echipa scheleton. Avem ședințe în săli foarte mari pentru a respecta distanțarea socială. Avem un model de business foarte complex, așadar încă avem mult de lucru zilnic. Nu preluăm rezervări deocamdată până în Mai.
Crezi că planul președintelui care anunță ridicare restricțiilor într-un viitor nu prea îndepărtat va funcționa?
Nu cred că va funcționa. Viețile umane nu pot fi cuantificate în puncte de la bursă și în economie. Oamenii ridică sau omoară economia atâta vreme cât sunt vii. Din sicrie nimeni nu poate face nimic. Ne vom pune pe picioare în timp. Anul 2020 e gata financiar. Nu are nici o șansă. Dar partea pozitivă e că nu contează cum va fi 2021… nu poate fi la fel de rău, așa că vom avea performanțe de superstar toți!
Sunt voci care susțin că raportările din SUA, foarte mari oricum, sunt departe de realitate. Ai prieteni/vecini infectați? E palpabil pericolul?
Pericolul e palpabil. Da, cunosc câțiva oameni care acum sunt bolnavi și sper că se recuperează foarte repede. Nu știu nici un deces și sper că situația va rămâne așa. Sunt convinsă că vor exploda în scurt timp tabelelele care țin evidența. În 2016 foloseau săptămânal metroul, doar pentru Manhattann, 5.7 milione de călătorii. Pe an 1.757 miliarde de călătorii. Din 2016 până în 2020 populația e și mai densă. Într-o zi normală în Manhattan nu te poți mișcă printre oameni în Times Square și e imposibil să nu atingi zeci de oameni doar când treci pe stradă pe Fifth Avenue (unde e mai puțîn dens decât în Times Square).
SUA are probleme mari cu sistemul medical. Cum se descurcă acum?
Cred că ar fi bine să clarificăm care e situația cu sistemul medical în SUA. Sistemul medical e unul dintre cele mai avansate sisteme care există la nivel de tratament. Felul în care e accesat acest system medical pentru omul normal e o problema datorită asigurărilor medicale care limitează accesul la serviciile medicale. În aceste condiții de criză s-au ridicat toate restricțiile. Toți pacienții vor fi tratați indiferent de acoperirea asigurării și indiferent de statutul de emigrare.
Din punct de vedere al spitalelor suntem ca toate celelalte țări în criză – nu avem suficiente paturi pentru ceea ce urmează. Guvernatorul Cuomo lucrează cu cămine studențești care deja au fost transformate în spitale mobile și hoteluri pentru a caza cadre medicale din alte orașe/state care vor veni că support pentru spitalele din New York. New York e epicentrul infecției cu coronavirus în Statele Unite.
Numărul cadrelor medicale voluntare din alte state și orașe a ajuns miercuri la 40,000. Suntem optimiști.
Va mai fi vreodată ca înainte de criză, noi vom mai fi la fel, sau ceva fundamental s-a schimbat?
Va fi efectul unui război sau al foametei. Viață înainte de război și după. Viață înainte de foamete și după. Generatile implicate vor fi marcate. Da, eu cred că vor fi schimbări fundamentale ca rezultat. Aceste schimbări vor fi efectuate de generația noastră care experimentează supraviețuire în aceste evenimente. Generațiile de după noi vor vorbi de acest virus cum vorbim noi de cel de-al doilea război mondial: cu mai multă sau mai puțină încredere.
Da...r! Felul în care noi ne vom schimbă comportamentul și îl vom îmbina în educația pe care o dăm generațiilor viitoare va fi diferit. Noi nu ne prea punem problema proviziilor. Le avem în cămară. Înainte de criză aveam provizii pentru o lună. Așa am fost crescuți. Să avem provizii în caz de foamete, în caz de criză, în caz că vine o zăpadă mare și nu putem ieși din casă. Nu prea ne puneam întrebări de ce ne purtăm așa, dar e efectul felului în care au trăit generații și generații înaintea noastră și au schimbat fundamental ceva ce noi ne-am însușit. E important acumsă ne purtăm frumos cu ceilalți și să îi învățăm pe copiii noștri să se poarte frumos. E o lecție de toleranță, de acceptare, de îngăduință, și ne arată că suntem toți egali. Acest virus nu discriminează.
Optimistă veșnică din mine speră că acest virus ne va ajută să fim solidari, să ne regăsim pe noi înșine prin a cultiva o atitudine pozitivă, să învățăm lucruri noi sau să facem ceva ce ne-am dorit de mult, să ne dezvoltăm caracterul (răbdarea sau alt atribut care ne ajută să fim mai buni), să perseverăm în proiecte personale și să fim disciplinați cu timpul pe care îl avem acum.
Garda Națională construiște spitalele mobile.
Javitz Center e transformat în spital improvizat cu peste 1,000 de paturi.
Garda Naționala are propria echipă de ingineri pentru caz de război, ei pun planurile pe hârtie și Garda Națională le construiește.
Vine o nava Crucea Roșie până luni în port/ 1,200 paturi, farmacie proprie, echipă de doctori și chirurgi proprie si 12 săli de operații .
S-au aprobat azi la nivel de stat dar așteaptă aprobarea președintelui încă 4 locații (Queens, Brooklyn, Bronx si Staten Island)
Necesar 140,000 paturi și până acum 53,000
Voluntari– până azi 70,000
Terapeuti prin telefon pentru cei cu nevoi speciale pentru sănătatea mintală – peste 10,000 de voluntari
Irina Păcurariu