Autism, un cuvânt extrem de actual. Folosit în sens denigrator sau cu ignoranță suverană, termenul pare mai la îndemână decât ar fi vreodată cazul. Mă simt datoare să scriu despre asta, poate și pentru că, până de curând, înțelegeam prea puțin despre o lume cu care aveam tangențe minor. Și asta doar din vina mea.
Uneori ne-ar conveni, dar pur și simplu nu se poate, să aruncăm la coș tot ceea ceea ce ne intrigă, tot ce ne provoacă sau tot ceea ce nu ințelegem. În jurul nostru există oameni care sunt diferiți de ceea ce ne-am obișnuit să considerăm normalitatea. Diagnosticul pe care l-au primit este tulburare de spectru autist. Nu este o boală, dar îi face altfel decât noi, majoritatea. Au o lume proprie, nu ne privesc in ochi, uneori sunt nervoși, alteori reușesc să fie atât de tandri că ai vrea să știi și tu cum e să fii atât de bun și de iubitor și de generos. Necondiționat. Studii recente arată că autismul afectează 1 din 68 persoane la nivelul Europei. In Romania au circulat legende conform cărora exita vaccinuri care provoaca autismul, s-a speculat că de apariția lui sunt vinovate E-urile din alimente. Pentru nici o astfel de teorie nu există confirmări.
Nu se știe numărul exact de persoane care suferă de TSA, considerat între 8000 si cateva zeci de mii, dar în fiecare săptămana se nasc alți copii cu aceeași tulburare.
Din dilemele mamelor: Ce faci când viața iți aduce un astfel de copil? Cum accepți? Cum il convingi pe tată să nu te condamne? Cum reziști, sau, pur și simplu, cum mergi mai departe? La toate aceste întrebari caută răspuns mamele copiilor cu autism, iar pentru asta nu au la dispoziție decât o viață, viața lor.
Einstein a suferit de autism, la fel si Mozart. Așa consemnează istoria de subsol a omenirii. Presa braziliană a scris că Mesi, genialul fotbalist argentinian ar avea Sindrom Asperger, o tulburare din Spectrul autist. Dar de, asta spun brazilienii despre un Argentinian și e de luat în calcul rivalitatea lor istorică de pe terenul de fotbal. Pentru că, da, deseori autismul este considerat un mare defect, dacă nu cumva un mare păcat și asta dinaceeași invocată ignoranță, din răutate sau, pur si simplu, din lipsa de argumente in fața cuiva care este altfel.
În SUA presa a prezentat cazul unui baiețel pe nume Jacob Barnett, diagnosticat cu o formă severă de autism la 2 ani. Mama lui nu a acceptat să îl lase intr-o școală specială. L-a retras și a luptat ca el să învețe împreună cu copii normali. 12 ani mai târziu, băiatul, cu un IQ de 170, mai ridicat decât al lui Albert Einstein, lucrează la propria teorie a relativităţii şi este pe cale de a câştiga Premiul Nobel au declarat profesorii din cadrul Institutului pentru Studii Avansate din Princeton. Acesta este autismul înalt funcțional, o excepție, dar una care există.
Irina Păcurariu